Op Eerste Kerstdag sprak koning Willem-Alexander traditiegetrouw het land toe vanuit zijn paleis. Wat zegt die toespraak over hoe hij zijn koningschap invult? Vanuit die blik keek historicus Kemal Rijken, onder meer gespecialiseerd in Europese monarchieën, naar de kersttoespraak. Hij vertelde erover op 25 december 2024 in 'NOS Met het Oog op Morgen'.
Wereld van verschil Rijken volgt de toespraken van de koning al lang, maar deze sprong er voor hem uit. "Ik heb voor de fun even de toespraak van tien jaar geleden, van 2014 teruggekeken. Dat is een wereld van verschil. De koning leest het in 2014 gewoon op, met veel minder tussenpozen. Er zit weinig synergie in, het komt veel minder goed aan. En wat je nu ziet als je naar de toespraak kijkt, is dat een wereld van verschil. De koning staat er echt."
De toespraak begint erg christelijk, met een verwijzing naar de kerstnacht. "Het is een goede binnenkomer, zou je kunnen zeggen. Maar het laat ook weer zien dat het natuurlijk dat het christendom de essentie van Kerstmis is. En Nederland is een Europees land waar het christendom al eeuwen bestaat."
Spanningen in samenleving
In de kersttoespraak van dit jaar heeft Willem-Alexander uitgebreid stilgestaan bij de spanningen in de samenleving. Hij richtte zich met name tot Joodse Nederlanders en Nederlandse moslims. "Veel mensen voelen zich onbegrepen, ongewenst, onbeschermd," aldus de koning. Hij deed een oproep om elkaar - ondanks alle meningsverschillen - niet te verliezen.
"We hebben natuurlijk wat meegemaakt in de afgelopen maanden in Nederland, met als dieptepunt de klopjacht op Joden op 7 en 8 november," vertelt Rijken. "Het is aan de koning om op dat moment daar wat mee te kunnen doen. Hij spreekt ook die groepen duidelijk aan. Dat doet hij in die zin evenredig. Hij is in het land is die ook afgelopen jaar ook bij verschillende groepen geweest."
Comments